Spileren sættes på halvvind
I en kapsejladsjolle dækker spileren hele området fra plat læns til halvvind, hvilket er halvdelen af al sejlads. På halvvind, hvor jollen ikke følger med vinden, men sejler i den fulde vindstyrke, kan der blive meget stort pres på spileren. Den kan derfor ikke føres med fordel på halvvind i nær så høje vindstyrker som på læns eller slør.
Når spileren sættes på halvvind eller agten for tværs, er der flere ting at tage hensyn til end på læns. Kommer den ud af kontrol, vil den ikke blæse frem, men presse jollen sideværts og i værste fald kæntre den. Rorsmanden må i en sådan situation falde til nær læns.
På halvvind sættes spileren altid i læ af fokken og storsejlet. Den må ikke fylde, dvs. folde sig ud, før den er helt oppe. Det vil give problemer med at få den under kontrol.
- Sværdet skal være halvt oppe. Efter at skøder og fald er hugget i spilerbarmene (husk udenom alle vant og stag) , sættes spilerstagen. Gajen lægges gennem nokbeslaget, hvor den skal kunne løbe frit. Stagen må ikke gøres fast i spilerbarmens ring. Spilerstagen svinges helt frem til forstaget, og nedhale t skal være ført til et punkt lidt foran masten og sættes hårdt an (stramt). Det vil hindre stagen i at svinge tilbage, når der hales i gajen.
- Rorsmanden haler faldet, så hurtigt han kan og bruger begge hænder uden at slippe rorpindsforlængeren. Gasten sidder med både. skøde og gaj. Så snart spileren er på vej op, hales i gajen, indtil barmen er helt oppe ved stagen.
- Spileren er i top, og rorsmanden gør faldet fast. Gasten kan sætte gajen fast i klemmen, mens der trimmes hurtigt ind på skødet, så spileren fylder. Hvis vinden er agten for tværs, skal gajen hales, så stagen svinger lidt tilbage fra forstaget. For at kunne det, må gasten slække stagens nedhal lidt - men gør det ikke før spileren har fyldt.
- Besætningen sidder til luv og afbalancerer jollen. Spiler og storsejl fintrimmes. Balancen er meget vigtig for at opnå maksimum fart under spiler.
Spileren trimmes på halvvind
Spilersejlads på halvvind kan ligne bidevindsejlads med storsejl og fok. Her er det blot ikke disse sejl, der styres efter, men spileren. Rorsmanden skal holde øje med spileren s forlig for at finde det punkt, hvor sejlet netop kan stå. Gasten skal arbejde på at finde det trim, der giver spilerens største effekt. Et spændende samarbejde, der kan give store resultater i kapsejlads.
- Stagen skal så langt frem, at den næsten rører forstaget, og spileren skødes ind, så den står i en bue uden om fokken. En stor del af presset i spileren er siderettet, så besætningen skal godt ud til luv ligesom på bidevind. Det er karakteristisk for spiler- sejlads på halvvind, at når farten er god, er jollen nemmest at afbalancere. Falder farten, bliver de krængende kræfter i spileren større, og det er svært at få fart i jollen igen. Skødet må som regel slækkes noget, mens rorsmanden lader jollen falde, indtil jollen atter er i god fart. Så luffe s langsomt tilbage til halvvind, mens spileren skødes ind.
- Behovet for fart hænger sammen med, at spileren har brug for en mængde ny luft hele tiden for at kunne stå fuldt. Det er en meget bred luftstrøm, den arbejder i. Spileren suger først luft ind, så den ligefrem »pumpes« op, og trykker såluftmasserne skråt agterud i en kraftig strøm. Denne luftstrøm vil ramme storsejlets læside, hvis det er skødet i normal position til halvvind, og det må derfor noget længere ind. På grund af den høje fart vil vinden i virkeligheden ramme båden skråt forfra i stedet for tværs.
- Det vigtigste ved spilerens trim er at holde åbningen 'y' så bred som mulig, så slipstrømmen fra spileren kan blive effektiv. Skødet måslækkes mest muligt, uden at spileren klapper sammen. Stagen kan hæves lidt for at få »skuldrene« til at åbne sig, så vinden lettere kan komme ind i spileren. Det får også spileren til at løfte bedre, så trækket i den ikke bliver skråt nedadrettet og trykker jollen. Skødepunktet skal så langt tilbage som muligt for at åbne spilerens agterlig og gøre 'y' større.
- Det gælder om at trimme spileren til at møde vinden i en spids vinkel. Det gøres ved at lade stagen komme så langt frem som muligt, men ikke så meget at den presser mod forstaget og kommer over bådens centerlinje. Spileren skal desuden gøres så flad den kan, men det er fejlagtigt at tro, at stagen så skal trimmes ned. Den skal tværtimod lidt op, for derved bliver spileren bredere og fladere. Kommer stagen ned, bliver spileren smallere og dybere.
- En trænet besætning kan få lidt ekstra ud af det ved at slække faldet 15-30 cm, så spileren falder lidt ud i læ. Det vil gøre 'y' større og give spileren s øverste halvdel en lidt bedre vinkel til vinden. I denne situation må stagen trimmes lidt til luv af jollen s center linje for at give hele spileren en lille »drejning« til vinden. Ellers trækker den for meget mod læ.
Til sidens top