With Vitress profil

Oprindelsesland:   Norge
Båden
Længde:4,60 m
Bredde:1,65 m
Svingkøl
Længde:1,10 m
Bredde:0,45 m
Riggen
Mast:6,05 m
Bom:2,25 m
Mast & bom:Eloxeret aluminium
Stag:Rustfri stålwire
Storsejl
Forlig (luff):4,39 m
Bomlig (foot):2,00 m
Agterlig (leech):4,78 m
Kappe:0,25 m
Areal:5,2 m2
Forsejl
Forlig:3,70 m
Agterlig:3,25 m
Underlig:1,95 m
Areal:3,2 m2

Båden forfra
Forskibet er meget rundt. With Vitress forfra
Båden agterfra With Vitress agterfra
»Dæks«–layout With Vitress cockpit–layout

Ændringer på båden

LænsepropperEfter at jeg reparerede et hul i bådens bund måtte jeg forsøge at få fugten ud af inderskrogets træ. Derfor skar jeg hul længst nede i agterspejlet og satte en skrueprop i, som tages ud, når båden ligger på land; det virker, selv om det går langsomt.

Der er ikke muligheder for at lænse båden ud over rent mekanisk (med et øsekar), så jeg skar et hul mere i agterspejet over dørken, så jeg ikke skal starte en tur med at bruge ½ time på at øse regn­vand ud.

SkødeskinnerBåden er oprindelig udstyret med et par lineløbere til fokkeskøderne næsten helt ude i borde. Placeringen forårsagede, at man ikke kunne sejle helt tæt til vinden, så da jeg fik et par små skøde­skinner satte jeg dem på tofterne ind til »skødebordet« over sværd­kisten. Det virker fint, og jeg kan ændre skødepunktet mere langskibs; men de gamle lineløbere sidder der stadig.

Windex På Esrum sø er der meget skiftende vind p. gr. af skove og parker med diverse åbninger, som sender vinden ud over søen i vifteform og med store variationer i styrke. Først nøjedes jeg med at sætte uldgarn fra et sæt ticklers i vantet, men de viser bare, hvordan vinden bevæger sig omkring sejlet, og det er misvisende, så nu har jeg sat et »Windex« i toppen af masten, det er en særdeles stor hjælp.
De dele af ticlers, som jeg ikke satte i vantet sidder nu i fokken, hvor de gør utrolig god gavn.

En af sejlpindene var knækket, og har åbenbart været i stykker i lang tid, nu har jeg så skiftet alle 3 sejlpinde af træ ud med fiber–sejlpinde; det er helt utroligt, hvor meget de har at sige for sejlegenskaberne, sejlet slipper vinden betydelig bedre nu!

Forstaget har stået lidt løst, derfor har jeg vist strammet vanterne for meget, og røstjernene er trukket lidt op, sikkert fordi træet mellem yder– og inderskrog er blevet lidt blødt af indtrægende regnvand; røstjernene er bare en øjebolt, der går gennem en liste, som ligger inden i lønningen og holdes fast med en møtrik med en skive over.
For at få forstaget til at stå hårdere og kunne øge mastens hældning agterover uden at stramme vanterne for hårdet har jeg flyttet vanternes fæstepunkter ca. 10 cm agterud, og brugte en gammel overskåret vantstrammer som nye røstjern, hvilket også også gør, at røstjernene er skruet vandret ind i lønningen, d.v.s. at bådsidens glasfiber er med til at sikre, at skruerne holdes mere stabilt på plads end det vist lidt frønnede træ.
Et par test–sejladser har vist, at ved at øge mastens hældning agterover er båden blevet mindre lægirig i let vind, og det var det, der var hensigten.
Om der stadig siver regnvand ind, efter at jeg har stoppet hullet til det gamle røstjern (som i øvrigt sidder der endnu), vil vise sig efter par dage med regn.



Fremtidige opgaver: Åretoldene vil jeg skifte ud med nogle af metal, ligesom åregaflerne skal skiftes ud med metalgafler – nylon–gaflerne er for bløde, årerne smutter hele tiden, hvis man prøver at lægge kræfterne bare lidt i.

Jollen bliver altid trukket på land efter en sejltur, så jeg vil have fjernet bundmalingen for at få genopfrisket bådens yderside, og især for at få undersøgt bunden for revner eller anden dårligdom; samtidig kan køl–"planken" få en beskyttende metalskinne.
Når de tidligere ejere har malet bunden har de mest brugt selvpolerende bundmalig og en enkelt gang en hård maling; det bliver noget af et job at fjerne al det gamle, bløde maling, og hidtil har jeg bare ladet det være, så en stor del af det er stille og roligt slidt væk (det var/er jo selvpolerende), så arbejdet bliver mere overkommeligt – når/hvis jeg endelig kommer i gang med det.

Hele båden trænger til et ny gang top–coat, men det bliver nok først til næste år, Drabanten skal også have en større omgang, bl.a. med nyt ophæng til påhængsmotoren, måske en grovere afslibning af bundmalingen (hård bundbaling oven på selvpolerende holder ikke overvældende godt), en mere dybtgående afslibning med vandslibepapir og navnet på agterspejlet skal skiftes, det er flosset fordi den gamle motor gik for snert på hækken.

Sjovt nok går jeg efterhånden mere op i at sætte bådene i stand end i at sejle i dem.
Billeder af svingkølen: Tryk her

Mail: Forfatteren