Fred's Laser Rigging


Ikke noget specielt - bare nogle sager, som jeg synes virker.

ticklers
Sådan anbringer jeg "ticklers". Ikke spor farligt.

Løjgangsline
Det her er et "Vandre knob". Det er en knude, som består af løjgangens line med en ekstra løkke fæstet til løjgangslinens løkke. Designet af denne knude tillader udførelsen af en stor løkke, som er stærk, men som ikke glider. Bemærk lige den blå elastik-line der går omkring klemmen: den holder hængestroppen fri af cockpittets dørk. Løjgangen er dannet af en almindelig flettet 8 mm nylon-line. Elastikken er 4 mm tyk og ca. 70 cm lang.
Fordækket
Dette er arbejdspladsen på hoveddækket på mit skib. Bemærk elastik-snoren. Den er bundet til masten med en løkke og så frem til stævnbeslaget. Sværdet er ikke i sværdkisten i øjeblikket, men når linen er trukket gennem sværdet vil den være sikret med et stopperknob på denne side af pladen. Da løkken er bundet omkring masten og til den ene side af sværdet, kommer elastikken ikke i vejen for Cunningham klemmen. Kompasset er en 20 år gammel fransk sag, som har et Laserlogo

Cunningham halet er rigget til en 4:1 udveksling. Du kan sikkert se den kovs, der hænger for enden af den line, som går gennem sejlets pariserring. Linen er bundet til kicking strap beslaget med en ende på en lille meter og en ende på ca. 2m. Det er den korte del, der har kovsen bundet til den ene ende. Linen er løs nok til, at jeg kan fjerne kovsen. Det er ikke nødvendigt at løse knobet for at få det igennem cunningham-halets ring.

Kicking strap'en har en udveksling på 8:1. Linen er bundet til den nederste blok med en kort ende på 1,70 m og en lang ende på 4,50 m. På billedet er den korte ende ført modsat uret gennem blokkene. En lille bugt på linen er bundet af enden. Den anden ende af linen fører fra basen gennem bugten og tilbage gennem taljen der fører til klemmen. De mørke pletter på linen er mærker fra forskelligt farvede spritpenne, som angiver forskellige indstillinger. Jeg kan sætte stroppen til en forudbestemt indstilling ud fra vejrtypen.


Bomnokken
Nokbarmen er bundet ned til bommen med en line, der går rundt om bommen 3 gange. Det er nemt at binde den med så mange omgange. Jeg kan godt finde på at smøre bommen med et glidemiddel på det her sted. Bemærk, hvordan udhalet er sat med en line, der går neden om bommen. Det øger sikkerheden for det øje, der holder skødeblokken og fjerner noget af belastningen fra udhalets plasticøje. Dette system overflødiggør ikke præventiv vedligeholdelse, men måske knækker noget ikke så hurtigt og jeg kan krydse en mållinie ekstra. Her er skødet bundet til blokken med et ottetalsknob. Skødet består af 15 m 8 mm flettet reb, som ikke har tendens til at sno sig.
Udveksling på udhaleren
Sådan anbringer jeg løkker på udhaleren. På fotoet er de vist rigget op til medium vind. Hvis vinden er meget let er jeg nødt til at gøre "håndtagets" løkke mindre, så jeg kan slække nok ud på sejlet. I hård vind er jeg nødt til at vikle den løse ende om bommen eller gøre løkken større fordi den ellers hænger ned og irriterer mig. Linen er en 6 mm flettet line på ca. 6,5 m. Udmålt fra klemme-enden af linen har jeg afmærket 2 m og 4,50 m. Så har jeg knyttet løkkerne sådan, at mærkerne er i midten af bugterne. Bemærk, at mine løkker er små og ikke har nogen kovser. Linens kunststofmateriale er slidstærkt og glat nok til, at arrangementet glider let. Knobene er netop tætte nok til hindre hele roderiet i at hænge ned og fiske sværdet eller min hals. Jeg har sejlet rundt med den afbildede line siden West Coast Midwinters- stævnet i 1996 - ligesom med kicking strap'en og cunningham halet. Denne line har overlevet 10 sejl og 3 skrog. En stor pris for en god kvalitet har betalt sig selv allerede inden for det første år i sparet udskiftning, samtidig med, at den oven i købet fungerer bedre.
mmm
Det røde bånd om bommen er et protestflag. Det har en 20 cm lang løkke og en ende af samme længde. Der er syet 2 stykker velcro til stoffet. For at sætte flaget skal man simpelt hen trække i linen. For at sætte det på plads skal man blot tage fat i bommen og flaget og presse velcro'en sammen med fingrene. Den sorte streg på undersiden af bommen er velcro'en.
Skipper
Det her er Skipper.
Når jeg melder mig til en regatta, og blanketten har en linie, hvor der står: "Skippers navn_______", spekulerer jeg altid på, hvorfor de stiller så tosset et spørgsmål....

Mens jeg tog alle de her fotos af rigningen rullede den tossede hund rundt i de døde fisk på stranden. Dette forhutlede udseende er vist rekord, selv for ham. Det tog mindst en time og flere slags shampoo at vaske stanken væk. Kik grundigt på ham - du kan næsten lugte ham. Lacrosse-bolden, der ligger foran ham, er hans. Bolden kan ikke flyde, men den er mægtig god at kaste med, og den holder evigt - eller til den bliver væk for ham.