Hvedebrød med surdej.

Hvedebrød bliver meget luftigt og får en meget fin smag, når det bages med surdej. Det er lige så hurtige at bage som "normalt" hvedebrød, fordi det straks formes og sættes på plade, der spares en hævning. Men selvfølgelig er det nødvendigt at lave surdejen i god tid, der må altså lidt planlægning til. På den anden side tager det ikke mere end 5 minutter at blande surdejen.
SurdejDej
5 g gær2 tsk. salt
2 dl vand50 g smør
3 dl hvedemelcirka 175 g hvedemel
Gæren smuldres og udrøres med vandet, der er lunet til 35o. De 3 dl mel tilsættes, og dejen piskes med en ske, til den er blank og sej – men nærmest flydende. Surdejen stilles til side i 20-24 timer. Først derefter tilsættes saltet.

Smørret smuldres i de 175 g mel, der blandes i surdejen, som æltes omhyggeligt, til den er blank og smidig. Dejen formes til boller, der sættes på en smurt bageplade, der dækkes med et klæde og stilles til hævning i cirka 45 minutter. Vær opmærksom på, at hvis man skal kunne klare sig med den ene hævning, er det nødvendigt, at surdejen og de øvrige ingredienser har stuetemperatur, når man begynder.
Brødet skal være godt hævet, inden det pensles med en blanding af æg og vand og bages ved 260o i 10-15 minutter (for bollers vedkommende).

Kilde: Kirsten Høeg–Larsen »BRØDBOGEN«,
ISBN 87 7241 5665, Christian Ejlers' Forlag, 1982
De afbillede brød og boller er specielle: mængden er forøget til lidt mere end det dobbelte (½ l vand og mere mel og gær) + 1½ dl. færdigkøbt 5–kornsblanding, som erstattede en lille del af melet i surdejen.
Hos bageriert »AURION« tilråder de, at man arbejder meget med dejen: fold den sammen masser af gange og ælt den grundigt igennem – foruden at ovenen gerne må være 10–20o varmere end de fleste opskrifter angiver. Sæt et par kopper kogende vand under brødet i starten af bagetiden, det giver en lækker, sprød skorpe.
Og et gammelt husråd siger, at den bedste ingrediens i godt brød er køkkenpigens sved!

Samme dej brugt til %#187;franskbrød«
Boller, bagt med denne surdej + kerner